RSS

pyszny tort lodowy

Maj 04
pyszny tort lodowy


składniki na ciasto:

100 g orzechów włoskich zmielonych
3/4 szkl mąki
3/4 szkl cukru
5 jajek
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy. Dodajemy stopniowo żółtka i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z orzechami oraz bułką tartą i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do tortownicy (25 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i upuszczamy z wysokości ok. 30 cm na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy na 2 blaty.

składniki na przełożenie i dekorację:
2 l lodów (ja użyłam 1 l śmietankowych i 1 l śmietankowych z bakaliami)
200 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
ok. 50 g orzechów włoskich zmielonych

wykonanie:
Na jednym blacie ciasta rozsmarowujemy lody i przykrywamy drugim. Tort wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godz. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika smarujemy wierzch i boki bitą śmietaną oraz posypujemy orzechami. Całość przechowujemy w zamrażalniku.

 

Tags: , , , , , , ,

4 responses to “pyszny tort lodowy

  1. Justyna

    10 maja 2015 at 15:31

    Tort wygląda obłędnie! Aż chce się spróbować. Świetna propozycja na ciepłe dni.

     
    • Aśka

      11 maja 2015 at 00:26

      Dzięki 🙂 Można mile zaskoczyć gości 🙂 polecam…

       
  2. Monika

    4 maja 2017 at 15:02

    Ale fajny pomysł. Pewnie kiedyś wypróbuję.

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *