ciasteczkowe lizaki – pop cake

3408


składniki:

100 g ciasta (np. biszkoptu, okrawków z ciast)
ok. 4- 5 łyżeczek kremu orzechowego – nutella
80 g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju
posypka kolorowa, zmielone orzechy
ok. 10 patyczków do lizaków lub patyczki do szaszłyków
opcjonalnie: 2 łyżeczki wódki orzechowej

wykonanie:
Ciasto kruszymy na okruszki. Następnie do pokruszonego ciasta stopniowo dodajemy krem czekoladowy, opcjonalnie alkohol i wyrabiamy ciasto. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Czekoladę z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej. Każdy patyczek zanurzamy w czekoladzie, chwilkę odczekujemy aby czekolada stężała (dzięki temu kuleczki nie będą się zsuwały z patyczków) i wbijamy w kuleczki. Odstawiamy na ok 15 min. do lodówki aby czekolada na patyczkach stężała. Następnie oblewamy każdą kuleczkę czekoladą i posypujemy kolorową posypką lub zmielonymi orzechami. Wbijamy np. do przeciętego na pół jabłka i odstawiamy do lodówki aby czekolada zastygła.

1 KOMENTARZ

Skomentuj gin Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here