grillowane szaszłyki

6273


składniki:

400-500 g mięsa wieprzowego np. szynki, karkówki
300 g surowego wędzonego boczku
2 duże czerwone papryki
3 cebule
150 g oleju
4 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy delikatesowej
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz
patyczki do szaszłyków

wykonanie marynaty do mięsa:
Do szklanej miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, ocet jabłkowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki mieszamy.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok. 3-3,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem, wkładamy do wcześniej przygotowanej marynaty , mieszamy i wkładamy na noc do lodówki.

przygotowanie szaszłyków:
Boczek kroimy w plastry (ok.0,5cm x4 cm). Cebulę obieramy, kroimy w krążki ok. 0,5 cm. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki 3-4 cm. Na patyki do szaszłyków nakłuwamy kolejno: mięso-cebula-boczek-papryka-mięso- papryka boczek cebula-mięso. Tak przygotowane szaszłyki wkładamy na grilla. Gotowe podajemy z ulubionym sosem.

szaszlyki_wieprzowe1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here