RSS

kostki czekoladowo orzechowe

Maj 29

czekoladowa_kostka
składniki:

100 g orzechów (lub migdałów) mielonych
100 g czekolady
150 g masła
150 g cukru
4 jajka

dodatkowo:
powidło śliwkowe
ok. 100 g posiekanych orzechów
czekolada lub polewa czekoladowa

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę.Dodajemy zmielone orzechy, mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 – 20 min. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, jeszcze gorące ciasto wyciągamy z blaszki i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm, przekładamy powidłem (smarujemy stronę, która była spodem do blaszki), polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Pyszne, delikatne kostki, które dosłownie rozpływają się w ustach 🙂 (Inspiracja z przepisu Justyny Śnieżek)

 

Posted by on 29 maja 2015 in ciacha i desery, ciasteczka

Leave a comment

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *