deser truskawkowy z mascarpone i nutellą

2810


składniki:

1 galaretka o smaku truskawkowym
500 ml gorącej wody
200 g świeżych truskawek

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki myjemy, kroimy na cząstki (ćwiartki), i układamy w pucharkach. Zalewamy rozpuszczoną galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

składniki na krem:
500 g serka mascarpone
2 łyżeczki gęstek śmietany 18% lub 30%
5 łyżek kremu czekoladowego lub czekoladowo orzechowego lub nutelli
opcjonalnie:
2 szt bezików

wykonanie:
Serek miksujemy ze śmietaną. Odkładamy ok. 6 łyżeczek do innego naczynia. Do pozostałej części dodajemy krem czekoladowy i miksujemy.

Na stężałe galaretki wykładamy po ok. 1 i1/2 łyżeczki białego serka a na niego wyciskamy za pomocą np. rękawa cukierniczego ciemny krem. Całość schładzamy w lodówce. Przed podaniem opcjonalnie posypujemy pokruszonymi bezikami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here