tiramisu truskawkowe

3457

 

składniki:
ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g)
1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g)
250 g serka mascarpone
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
ok. 120 ml nalewki owocowej (np. wiśniowej)
kakao

wykonanie:
Na parze ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie schładzamy, dodajemy serek mascarpone i chwilkę miksujemy, na jednolity, gładki krem. W pucharkach układamy warstwowo: nasączone w nalewce biszkopty – pokrojone w talarki truskawki – krem – i ponownie nasączone biszkopty – truskawki – krem. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Przed podaniem możemy oprószyć kakao i udekorować truskawkami.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here