RSS

tiramisu truskawkowe

Czerwiec 16
tiramisu truskawkowe

 

składniki:
ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g)
1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g)
250 g serka mascarpone
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
ok. 120 ml nalewki owocowej (np. wiśniowej)
kakao

wykonanie:
Na parze ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie schładzamy, dodajemy serek mascarpone i chwilkę miksujemy, na jednolity, gładki krem. W pucharkach układamy warstwowo: nasączone w nalewce biszkopty – pokrojone w talarki truskawki – krem – i ponownie nasączone biszkopty – truskawki – krem. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Przed podaniem możemy oprószyć kakao i udekorować truskawkami.

 

Posted by on 16 czerwca 2015 in desery, różne

3 komentarze

Tags: , , , , ,

3 responses to “tiramisu truskawkowe

  1. Kubełek Smakowy

    16 czerwca 2015 at 22:28

    Idealne zwieńczenie truskawkowego sezonu 😉

     
  2. gin

    17 czerwca 2015 at 11:36

    Któż mógłby się oprzeć takiemu pucharkowi…? Ja z pewnością nie 🙂

     
    • Aśka

      17 czerwca 2015 at 12:02

      pyszny deserek ale chyba nic nie przebije oryginalnej wersji 😉

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *