RSS

domowy dżem truskawkowy

Czerwiec 20
domowy dżem truskawkowy


składniki:

700 g świeżych truskawek
100 g cukru

wykonanie:
Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy. Przekładamy do garnka najlepiej z grubym dnem, miksujemy blenderem. Dodajemy cukier i wstawiamy na ogień. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 – 2 godz., cały czas mieszając, aż dżem zgęstnieje. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, aż ostygnie. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

 

Posted by on 20 czerwca 2015 in ciacha i desery, ciasteczka, desery, przetwory

Leave a comment

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *