suflet czekoladowy z truskawkami na ekspresowy deser

1822


składniki:

100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
80 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
3 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
dodatkowo:
kilka świeżych truskawek

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy powoli śmietankę, mieszamy aż się połączy z czekoladą. Odstawiamy. Dodajemy żółtko, energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane kakao, wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą, cały czas ubijając dodajemy cukier puder. Następnie do masy czekoladowej dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie mieszamy np. plastikową szpatułką.

Ramekiny (foremki do sufletów) smarujemy masłem. Całe napełniały masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 20 min. Podajemy od razu po upieczeniu z truskawkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here