RSS

pieczone pierogi ze szpinakiem

Lipiec 01
pieczone pierogi ze szpinakiem


składniki na ciasto krucho drożdżowe:

150 g maki
120 g masła
10 g drożdży
3 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
jajko do posmarowania

wykonanie:
Drożdże mieszamy ze śmietaną. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wymieszane drożdże ze śmietaną oraz masło, wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 min. do lodówki.

składniki na farsz szpinakowy:
120 g sera feta
250 g liści szpinaku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki masła

wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz szpinak. Całość dusimy aż wyparuje nadmiar wody. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy rozdrobniony ser feta i mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz opcjonalnie solą (ale nie za wiele gdyż ser feta jest słony).

Ciasto rozwałkowujemy wykrawamy duże krążki (8-9 cm). Na środku każdego krążka kładziemy farsz i sklejamy tak jak pierogi (łączenia możemy docisnąć widelcem). Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 170 – 180 st. C. do zrumienienia (ok. 20 min). Podajemy na ciepło lub zimno z sosem np. czosnkowym

pierogi_pieczone_ze_szpinakiem1

 

Posted by on 1 lipca 2015 in przekąski przystawki

7 komentarzy

Tags: , , , ,

7 responses to “pieczone pierogi ze szpinakiem

  1. Biśka

    1 lipca 2015 at 11:02

    Wyglądają przepysznie!!!! Asiu a ile sztuk wychodzi z tej porcji???

     
    • Aśka

      1 lipca 2015 at 14:19

      Dzięki i tak też smakują 🙂 Mi wyszło 12 sztuk.

       
  2. wedelka

    1 lipca 2015 at 22:33

    Zjadłabym z chęcią. Uwielbiam szpinak w każdym wydaniu 🙂

     
  3. emi

    6 lipca 2015 at 12:32

    Drożdże mają być z proszku, czy z kostki?

     
  4. Marylka

    8 lutego 2016 at 18:09

    Jadłam podobne pierogi w Nadarzynie. Tam nazywały się pierogami zielonymi i były wyśmienite. Pewnie nadal tam serwują bo nadal widnieją w menu na ich stronie internetowej: http://www.bistro51.pl.

     
    • Aśka

      8 lutego 2016 at 18:27

      Są pyszne, ja również takie lubię 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *