pierogi z serem i czerwoną porzeczką

2972

składniki na ciasto pierogowe:
ok. 280 g mąki
125 g wody
1 jajko
10 g oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki.

składniki na nadzienie:
500 g twarogu
4 łyżeczki świeżych czerwonych porzeczek
1 jajko
3 łyżki miodu
dodatkowo:
cukier, śmietana lub masło do podania

wykonanie:
Twaróg ucieramy z miodem i jajkiem. Dodajemy porzeczki, bez szypułek 😉 i mieszamy.

Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy posypane cukrem np. z masłem lub śmietaną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here