RSS

grissini – włoskie paluszki

Lipiec 11

grissini
składniki:

250 g mąki pszennej
160 ml ciepłej wody
10 g drożdży
2 łyżki oliwy/oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
np. ziarna sezamu, czarnuszka, zioła prowansalskie

wykonanie:
Drożdże mieszamy z wodą oraz cukrem. Do miski przesiewamy mąkę wlewamy rozpuszczone drożdże, olej, dodajemy sól. Zagniatamy ciast, aż będzie gładkie i elastyczne (przez ok. 10 min.). odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 min. do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na cztery części. Do każdej dodajemy ulubione dodatki/zioła i chwilkę wgniatamy aby równomiernie się rozprowadziły w cieście.  Następnie każdą część dzielimy na mniejsze kawałeczki (np. cztery) i rolujemy je w jak najcieńsze wałeczki. Przekładamy na dużą blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), smarujemy rozbełtanym jajkiem i dodatkowo posypujemy ziołami. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w 200 st. C. Podajemy z przekąskami np. z talerzem wędlin, serów, sałatek…

grissini1

 

Tags: , ,

2 responses to “grissini – włoskie paluszki

  1. predia

    21 czerwca 2016 at 10:53

    Witam,
    podane w składnikach drożdże to świeże czy suszone?

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *