RSS

delikatne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i truskawkami

Lipiec 12
delikatne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i truskawkami

składniki na biszkopt:
6 jajek
200 g cukru
120 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się.
Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 3 blaty.

składniki na krem:
500 g serka mascarpone
330 l śmietany kremówki
70 g cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
2/3 szkl gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu miksujemy serek, dodajemy ubitą śmietanę, chwilkę miksujemy, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy (dosłownie tylko do połączenia się składników). Krem dzielimy na 3 części. Przekładamy nim biszkopt, na każdym krążku z masą układamy pokrojone truskawki. Wierzch również dekorujemy truskawkami. Całość schładzamy i przechowujemy w lodówce.

ciasto_sietanowe_z_truskawkami

Zapisz

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

2 responses to “delikatne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i truskawkami

  1. gin

    14 lipca 2015 at 00:09

    Bardzo takie lubię 🙂

     
    • Aśka

      19 lipca 2015 at 14:39

      To jest naprawdę bardzo dobre i bardzo łatwe ciacho 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *