ciasto z kremem czekoladowo kawowym

2037

ciasto_czeko_kawa
składniki na ciasto:

100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
200 g cukru
7 g proszku do pieczenia
15 g cukru z prawdziwą wanilią

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier kryształ i z wanilią a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i przy pomocy np. drewnianej łyżki mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej (sam dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego stygnięcia. Następnie przekrawamy (najlepiej następnego dnia) na trzy blaty.

składniki na krem czekoladowo kawowy:
1 opakowanie budyniu czekoladowego
500 ml mleka
125 g cukru
20 g kawy naturalnej, zmielonej
250 ml wody, gorącej
200 g miękkiego masła

wykonanie:
Kawę parzymy w gorącej wodzie aby powstał napar. Następnie odcedzamy i mieszamy z proszkiem budyniowym. Mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy kawę z budyniem i gotujemy, aż zgęstniej a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń.

Gotowe ciasto przekładamy masą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i np. posypujemy posiekanymi migdałami. Całość schładzamy w lodówce. Najlepiej smakuje po dwóch dniach „leżakowania” 😉

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here