cukinia zapiekana z pomidorami

2065


składniki:

1 średniej wielkości młoda cukinia
2 pomidory
1 duża cebula
ser żółty (tyle plastrów ile plastrów cukinii)
2 jajka
tłuszcz do smażenia
bułka tarta lub panierka z płatów owsianych
sól, pieprz

wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry (tyle ile plastrów cukinii). Cukinię myjemy, kroimy w plastry i każdy panierujemy w jajku i panierce. Następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażoną cukinię przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodporngo. Na każdy kawałek cukinii wykładamy cebulę, plaster pomidora, posypujemy solą i pieprzem a następnie układamy po plasterku sera żółtego. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, aż ser się roztopi. Podajemy na ciepło.

składniki na panierkę z płatków owsianych:
100 g płatków owsianych
2 łyżeczki siemienia lnianego
2 łyżeczki sezamu
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
zioła prowansalskie
sól, pieprz

wykonanie:
Płatki owsiane, siemię lniane oraz sezam wkładamy do naczynia blendera i miksujemy, aż płatki się rozdrobnią. Dodajemy pozostałe składniki, przyprawy wg uznania i mieszamy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here