RSS

domowy sernik z wiśniami

Sierpień 02
domowy sernik z wiśniami


składniki na ciasto:

500 g mąki
150 g cukru pudru
250 g masła
5 żółtek
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1szczypta soli

wykonanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą następnie dodajemy pokrojone masło siekamy nożem, dodajemy stopniowo żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki a większą do lodówki na ok 60 min. Po tym czasie wyciągamy większą część, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (23×34 cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 min., aż ciasto będzie złotego koloru. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na masę serową:
1000 g sera
3 jajka
100 g masła
125 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
sok z 1/2 cytryny
15 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wiśnie, wypestkowane (mogą buś świeże lekko podgotowane lub z kompotu)

wykonanie:
Ser trzykrotnie mielimy. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie stopniowo dodajemy ser, masło okaz mąkę pszenną, ziemniaczaną  oraz sok z cytryny, wszystko miksujemy na jednolitą masę. Gotową przekładamy na upieczony spód. Na warstwie sera układamy odsączone wiśnie. Całość podpiekamy w 170 st. C, aż ser się ze złoci.

składniki na pianę z białek:
5 białek
150 g cukru
sok z 1/2 cytryny

wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Pod koniec ubijania wlewamy sok z cytryny i miksujemy. Gotową pianę rozsmarowujemy na podpieczonym serze (możemy jeszcze ułożyć wiśnie jeśli nam zostały). Na wierzch ścieramy zamrożone ciasto. Całość pieczemy w 170 st. C, aż wierzch ciasta będzie złotego koloru. (Inspiracja przepisu Pawła Małeckiego)

 

Tags: , , , , , ,

2 responses to “domowy sernik z wiśniami

  1. gin

    3 sierpnia 2015 at 13:59

    Mmm, wygląda niesamowicie apetycznie 🙂

     
  2. Mariola

    3 sierpnia 2015 at 18:25

    Genialny sernik z nutą wiśni! Pięknie wygląda i zapewne niebiański w smaku;)

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *