ogórki w zalewie z przyprawą do steków

3224


składniki:

4000 g świeżych gruntowych ogórków
500 g cebuli
250 g soli
2 l i 250ml wody
dodatkowo:
korzeń selera

wykonanie:
Ogórki i cebulę kroimy wg uznania np. w koreczki albo w słupki, zalewamy je wodą z solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przekładamy ogórki wraz z cebulką do wyparzonych słoików. Na wierzch wkładamy po kawałku selera.

składniki na zalewę:
500 ml octu
1000 ml wody
3 szkl cukru
1 łyżeczka przyprawy do steków
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka białej gorczycy
liść laurowy

wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotową zalewą zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy. (inspiracja z przepisu Joanny Bryndzy)

ogorki_asi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here