RSS

sernik z borówkami i czarną porzeczką bez pieczenia

Sierpień 16

sernik_jagodowo_porzeczkowy
składniki na spód ciasta:

160 g herbatników kakaowych
60 g masła

wykonanie:
Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy na okruszki, dodajemy masło i mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy i ugniatamy w tortownicy (21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia.

składniki na masę serową:
700 g sera białego (ja użyłam domowego i zmiksowałam go w Thermomixe na gładką masę)
125 ml śmietany kremówki
180 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 czubate łyżki żelatyny
1/3 szkl gorącej wody
ok. 200 – 250 g owoców czarnej porzeczki wymieszanych z borówkami
dodatkowo:
ok. 80 g cukru do owoców

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Owoce blendujemy z cukrem (cukru wg smaku). Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną część wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Do drugiej części wlewamy mus owocowy i miksujemy do połączenia się składników. Następnie ciemną masę wylewamy na jasną masę serową. Wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na noc aby sernik stężał. Przed podaniem dowolnie dekorujemy. (inspiracja przepisu od p. Doroty)

 

Posted by on 16 sierpnia 2015 in bez pieczenia, ciacha i desery, ciasta, serniki

Leave a comment

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *