aromatyczna nalewka jabłkowa [+ 18]

5315


składniki:

2 szkl cukru
370 ml wody
1 kg jabłek (najlepiej niedojrzałych)
1 laska cynamonu
1 łyżeczka skórki z cytryny
500 ml wódki
250 ml brandy ewentualnie domowej roboty bimbru

wykonanie:
Syrop cukrowy: wodę z cukrem gotujemy na średnim ogniu mieszając cały czas, tak aby cukier się nie przypalił, a syrop stał się klarowny. Następnie zestawiamy garnek z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie owoce kroimy w plasterki i wkładamy do czystego dwulitrowego słoja ze szczelną nakrętką. Zalewamy jabłka syropem, dodajemy skórkę z cytryny, cynamon, wódkę i brandy. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum miesiąc. Po tym czasie zlewamy trunek przez gazę do butelek.

nalewka_jablkowa

nalewka_jablkowa1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here