udka kurczaka z cytryną, imbirem i miodem

3370

udko
składniki:
4 udka kurczaka
1/2 cytryny
2 łyżki miodu
3 ząbki czosnku
ok. 2 cm imbiru
50 g masła
2 szczypty suszonego rozmarynu
sól, pieprz

wykonanie:
Udka kurczaka myjemy, osuszmy i posypujemy solą oraz pieprzem. Dodajemy obrany i starty imbir, posiekane ząbki czosnku, zest (starta skórka z cytryny, bez białej części) i sok z cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko mieszamy. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 15 min. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy wyciągnięte z marynaty udka i smażymy z obu stron na złoty kolor pod przykryciem (smażenie zaczynamy od strony ze skórą). Do smażących się udek dodajemy marynatę, podduszamy ok 10 min. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy troszkę wody i dusimy, aż mięso się upiecze.
Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną sałatą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here