rustykalna tarta ze śliwkami

2050

składniki:
270 g mąki
45 g cukru pudru
140 g masła
100 ml kwaśnego mleka (kefir lub jogurtu naturalnego)
1 szczypta soli
ok. 600 g śliwek węgierek
dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
cukier puder do posypania

wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól oraz zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy kwaśne mleko, siekamy i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Na środku ciasta (zostawiamy 2-3 cm wolnego ciasta od brzegu) układamy cząstki śliwek. Brzegi ciasta zakładamy do środka, zlepiamy je. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy przez ok. 45 min. w 180 st. C. Pod koniec pieczenia (ok. 10 min. przed końcem) umieszczamy blaszkę na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem. W cieplejsze dni możemy podać na ciepło z lodami.

rustykalna_tarta_sliwki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here