surówka / sałatka z kapusty białej i czerwonej

2451


składniki:

600 g ziemniaków
300 g białej kapusty
300 g czerwonej kapusty
1 puszka kukurydzy
350-400 g marchewki
150 g majonezu
sok z 1/4 cytryny
2 łyżki musztardy Dijon
sól, pieprz
1/4 pęczka pietruszki
opcjonalnie:
2 ogórki kiszone, pokrojone w pół plasterki

wykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Białą i czerwoną kapustę szatkujemy, lekko solimy, delikatnie ugniatamy rękami. Kapustę przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączoną kukurydzę, starte marchewki i ziemniaki, opcjonalnie ogórki, mieszamy. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą, dodajemy do warzyw. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

salatka_z_kapusty4

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here