babeczki z karmelizowanymi orzechami

2438


składniki na ciastu:

130 g mąki
60 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3 żółtka
75 g masła
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, żółtka oraz sól, wszystko mieszamy za pomocą noża a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka a następnie schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy małymi foremkami (w których będą pieczone babeczki) i wylepimy foremki. Wylepione ciastem foremki wkładamy do lodówki na czas przygotowania orzechów.

składniki na karmelizowane orzechy:
200 g mieszanki orzechów np. migdałów, orzechów laskowych…
50 ml soku pomarańczowego
100-150 g miodu

wykonanie:
Jeśli orzechy są bardzo duże możemy je poprzekrawać. Przekładamy je na patelnię i chwilkę podprażamy. Następnie dodajemy sok pomarańczowy oraz miód, mieszamy i karmelizujemy orzechy.

Babeczki wyciągamy z lodówki i napełniamy je gorącymi karmelizowanymi orzechami. Pieczemy przez ok. 15 min. w 160 st. C, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (inspiracja z przepisu znalezionego na kuchnialidla. pl/)

babeczki_z_orzechami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here