domek z piernika – Wesołych Świąt!

3741

Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia
Dużo ciepła, dobroci i miłych chwil w rodzinnej atmosferze.
Spełnienia planów i samych sukcesów w nadchodzącym
Nowym Roku.


składniki na ciasto:
300 g miodu
150 g cukru
125 g masła
1 jajko
1 torebka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
600 – 650 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

wykonanie:
Do garnka wlewamy miód, dodajemy cukier, masło, przyprawę i podgrzewamy przez ok. 8 min. cały czas mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10-15 min. Następnie dodajemy mąkę, proszek, kakao, jajko i wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jeśli mieszanka miodowa będzie za ciepła, ciasto pochłonie więcej mąki. Wałkujemy na ok 3-5 mm, wycinamy poszczególne  elementy chatki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 – 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przy pomocy np. lukru dekorujemy poszczególne elementy chatki, odstawimy do całkowitego stwardnienia. Po tym czasie przy pomocy lukru sklejamy poszczególne elementy.
Z pozostałego ciasta wykrawamy i pieczemy pierniczki.

składniki na lukier:
150 -180 g cukru pudru
1 białko
4 krople soku z cytryny
opcjonalnie kolorowe barwniki

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do garnka i miksujemy, aż masa stanie się gładka. Gdyby lukier wyszedł za twardy dodajemy więcej soku z cytryny natomiast, gdy wyjdzie za rzadki dodajemy cukier puder. Przekładamy do np. woreczków strunowych, obcinamy jeden malutki rożek i dekorujemy ciasteczka.

Jeśli chcemy aby domek miał kolorowe okienka to pod koniec pieczenia wypełniamy je potłuczonymi landrynkami.

Przykładowe wymiary:

chatka_wymiary3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here