ekspresowe ciastka francuskie z nadzieniem makowym

3896


składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 320 g)
300 g gotowej masy makowej
8 kandyzowanych żurawin
8 łyżeczek dżemu żurawinowego
dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
cukier puder, do oprószenia

wykonanie:
Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto francuskie. Odstawiamy na chwilę aby „nabrało” temperatury temperatury pokojowej, wtedy nie skurczy się podczas pieczenia. Przy pomocy noża kroimy na na 8 kwadratów. Na sam środek każdego wyciętego kawałka wykładamy po 1 łyżce masy makowej i po 1 łyżeczce dżemu żurawinowego. Przeciwległe rogi ciastek złączamy, sklejamy na środku. Na samym środku przyklejamy żurawinę. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy w 180 – 200 st. C przez około 15 – 20 min. lub do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przed podanie oprószamy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj)

kopertki_z_makiem1

2 KOMENTARZE

Skomentuj kasia Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here