RSS

domowe hot dogi

Styczeń 11

hotdogiskładniki na ciasto:
350 g mąki
20 g drożdży
100 g masła
90 ml mleka, ciepłego
1 łyżka cukru
1 jajko
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
12 szt parówek
12 plasterków sera żółtego
1 białko do smarowania
opcjonalnie:
ulubione zioła, ziarenka do posypania np. czarnuszka, mak, sezam

wykonanie:

Masło roztapiamy. Do miski wkładamy drożdże, cukier, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy mąkę wlewamy roztopione, jeszcze ciepłe  masło oraz dodajemy jajko, sól i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto.

Odstawiamy ciasto na ok. 10 min. do wyrośnięcia a następnie dzielimy na 12 równych części, z których formujemy prostokąciki (ok. 8cm x 14cm). Na każdym układamy po 1 plasterku sera żółtego i parówkę. Zwijamy i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i opcjonalnie posypujemy ziarenkami lub ziołami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. w 180 st. C. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami lub musztardą czy keczupem.

 

Posted by on 11 stycznia 2016 in przekąski przystawki, śniadania

Leave a comment

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *