RSS

domowy humus

Styczeń 30

humus1składniki:
200 g ciecierzycy, suchej
100 g pasty tahini
sok z 1/4 cytryny
2 ząbki czosnku
75 ml wody
sól, pieprz
opcjonalnie:
oliwa z oliwek
kumin

wykonanie:
Ciecierzycę przepłukujemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień dolewamy wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy wodę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny i miksujemy na gładką masę. Dodajemy stopniowo wodę i miksujemy. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy opcjonalnie oliwę z oliwek i miksujemy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podawać do chleba lub z warzywami.

 

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *