puszyste pączki na kwaśnym mleku

5561


składniki:

250 g kwaśnego mleka
600 g mąki orkiszowej
50 g drożdży
25 g cukru
2 duże jajka
3 łyżki ciepłego mleka, słodkiego
10 g oleju słonecznikowego, tłoczonego na zimno
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, domowego
1 szczypta soli
10 g spirytusu
dodatkowo:
tłuszcz do głębokiego smażenia
marmolada do nadziania
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Do ciepłego słodkiego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki, mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wyrośnięcia. Do osobnej szklanej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kwaśne mleko, jajka, sól, ekstrakt waniliowy, alkohol, olej oraz podrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momenty gdy przestanie się lepić do ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę rękami formujemy koło i wykrawamy szklanką krążki ok. 15 mm średnicy. Odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron. Usmażone przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą i oprószamy cukrem pudrem.

paczki_kwasne_mleko

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here