RSS

pączki wiedeńskie / hiszpańskie / gniazdka

Luty 05

gniazdka_hiszpanskie1
składniki:
200 g mąki
110 g masła
250 ml wody
4 jajka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 szczypta soli
dodatkowo:
tłuszcz do głębokiegosmażenia
lukier

wykonanie:
Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o wymiarach ok. 9cmx9cm. Rysujemy na nich okręgi o średnicy ok. 6 – 7 cm.
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier z wanilią oraz sól. Wstawiamy na ogień, mieszamy do rozpuszczenia się masła i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki do momentu, aż ciasto będzie gładkie, i będzie odchodziło od garnka. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy jajka, za każdym razem mieszamy, wtłaczamy je w ciasto. Mieszamy, aż cisto będzie gładkie. Przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką 1M i wyciskamy na wcześniej przygotowane papierki, formując okręgi. Ciasto razem z papierem przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy je na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Następnie polewamy lukrem.

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *