RSS

ciasteczka serowe z jabłkami

Luty 09

ciasteczka_ser_jablko
składniki:
250 g mąki
250 g białego sera
250 g masła
4 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
cukier puder do posypania

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielony ser oraz masło i wszystko siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto. Przekładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki i oprószamy cynamonem. Cisto wyciągamy, rozwałkowujemy. Przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Na każdym układamy po jednej cząstce jabłka, składamy krążek na pół, po bokach dokładnie sklejamy brzegi, środek zostawiamy otwarty. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min., do zrumienienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Posted by on 9 lutego 2016 in ciacha i desery, ciasteczka

Leave a comment

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *