RSS

ekspresowe walentynkowe serduszka francuskie z konfiturą

Luty 11

serduszka_francuskieskładniki:
1 płat ciasta francuskiego
1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych
1 jajko
1 łyża mleka
opcjonalnie:
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w moim przypadku) 10 dużych serduszek, w 5 z nich, na środku wykrawamy mniejsze serduszka. Pełne serduszka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Następnie przyklejamy serca z otworkami w kształcie serca. Brzegi dociskamy widelcem. Całość smarujemy jajkiem z mlekiem. Pieczemy w 200 st. C do momentu, aż ciasteczka  urosną i zrobią się lekko rumiane. Po tym czasie w środek, każdego serduszka nakładamy konfiturę i ponownie zapiekamy, na złoty kolor. Przed podaniem ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.

 

Posted by on 11 lutego 2016 in ciasteczka

2 komentarze

Tags: , , , ,

2 responses to “ekspresowe walentynkowe serduszka francuskie z konfiturą

  1. kulinarna148

    11 lutego 2016 at 18:55

    Ale piękne, słodkie ciasteczka.

     
    • Aśka

      12 lutego 2016 at 17:15

      Dziękuję za miły komentarz 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *