zupa chrzanowa na Wielkanocne śniadanie

3547

składniki:
500 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
150 g tartego chrzanu (ja użyłam domowego kliknij)
250 ml kwaśnej śmietany
1500 ml wody
2 surowe żółtka
1 mała cebula biała
1/2 cebuli czosnkowej
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki pszennej
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
pieprz
dodatkowo:
4 – 6 jaka ugotowane na twardo do podania

wykonanie:
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Dodajemy kiełbasę, przekrojone cebule, pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Wszystko zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie przecedzamy wywar przez sito do innego garnka. Śmietanę mieszamy z żółtkami oraz mąką, dodajemy parę łyżek ciepłego wywaru, dokładnie mieszamy a następnie przelewamy do garna z wywarem. Dodajemy chrzan, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Podajemy z boczkiem, pokrojoną w plastry kiełbasą z wywaru oraz ugotowanym jajkiem.

zupa_chrzanowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here