jabłecznik z bitą śmietaną vel szarlotka kasztelańska

25687

składniki na ciasto biszkoptowe:
60 g mąki orkiszowej
25 g maki ziemniaczanej
90 g cukru
3 jajka

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30  min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę jabłkową:
2000 g jabłek
2 galaretki cytrynowe ( ja użyłam 1 cytrynową + 1 brzoskwiniową)
ok. 130 mi wody

wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobna kostkę. Wlewamy do nich wodę i podsmażamy / prażymy, aż powstanie mus. Może 2-3 jabłka pokrojone dodać pod koniec prażenia aby były lekko wyczuwalne cząstki. Następnie dodajemy suche galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Na upieczony biszkopt wykładamy równomiernie masę jabłkową.

składniki na bitą śmietanę:
330 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
10 g żelatyny
3 łyżki wody

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia.
Na wyłożone jabłka wykładamy równomiernie śmietanę. Wierzch polewamy roztopioną czekoladą. Całość wkładamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej. Przechowujemy w lodówce.

3 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here