RSS

bajaderki

Kwiecień 23

bajaderki1
składniki na ok. 20 szt. małych:
150 g suchego biszkoptu lub biszkopcików lub dowolnego ciasta bez kremu
100 g powideł
50 g serka mascarpone
50 g czekolady
15 g masła
2-3 łyżki rumu lub dowolnego alkoholu
opcjonalnie:
bakalie
dodatkowo:
kakao
drobno posiekane orzechy

wykonanie:
Masło roztapiamy z czekoladą. Biszkopt kruszymy rękami lub blenderem. Dodajemy powidła, serek rozpuszczone masło z czekoladą oraz alkohol i opcjonalnie bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy. Z gotowego ciasta formujemy kulki, mogą być małe wielkości orzecha włoskiego lub większe. Obtaczamy je w kakao lub drobno posiekanych orzechach. Schładzamy i przechowujemy w lodówce.

bajaderki2

 

Posted by on 23 kwietnia 2016 in ciacha i desery, ciasteczka, praliny

Leave a comment

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *