scones z rabarbarem i czekoladą

2114

składniki:
75 g rabarbaru
175 g mąki
30 g cukru brązowego
60 g masła
ok. 50 – 80 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
25 g czekolady białej

wykonanie:
Rabarbar myjemy i obieramy. Czekoladę grubo siekamy. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól, masło i siekamy nożem. Następnie powoli wlewamy mleko i zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy rabarbar oraz czekoladę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i kroimy na małe trójkąciki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15 min.

składniki na krem:
110 ml śmietanki kremówki
150 g serka mascarpone
2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo:
dowolna konfitura

wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz rozmiksowany serek i miksujemy na gładki krem. Ciasteczka podajemy na ciepło lub ostudzone  kremem i konfiturą. (inspiracja z przepisu kuchni Lidla)

ciastka_z_rabarbarem1

2 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here