RSS

pierogi z pokrzywą i serem feta

Maj 20

pierogi_z_pokrzywa

składniki na farsz:
200 g młodych listków pokrzywy
200 g sera feta
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki masła klarowanego
pieprz do smaku

wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, na drobno siekamy również czosnek, wkładamy na patelnię i podsmażamy z masłem. Listki pokrzywy myjemy w zimnej wodzie, odsączmy i kroimy na małe kawałki, wkładamy do usmażonej cebuli, dodajemy pokruszony ser feta doprawiamy pieprzem i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

składniki na ciasto pierogowe:
ok. 280 g mąki
125 g wody
1 jajko
10 g oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym lub sosem.

 

Posted by on 20 maja 2016 in pierogi

2 komentarze

Tags: ,

2 responses to “pierogi z pokrzywą i serem feta

  1. kasia

    20 maja 2016 at 15:58

    Z pokrzywami!
    A to oryginalnie!
    🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *