gofry czekoladowe

1871

składniki:
160 – 170 g mąki
3 łyżki miodu
80 g masła
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
250 – 270 ml mleka
30 g kakao
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
dodatkowo:
owoce do podania: truskawki, banany
sos toffi, orzechowy
bita śmietana

wykonanie:
Masło roztapiamy. Żółtka ucieramy z miodem. Powoli wlewamy przestudzone masło, miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier waniliowy i ponownie ubijamy. Do masy kakaowej dodajemy ubite białka i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Pieczemy w gofrownicy (czas zależy od rodzaju gofrownicy). Upieczone gofry podajemy z owocami i ulubionym sosem sosem lub bitą śmietaną. (inspiracja z przepisu kuchnia Lidla)

gofry_kakowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here