domowa frużelina truskawkowa

3559

składniki:
250 g truskawek, świeżych lub mrożonych
ok. 55 g cukru (mniej lub więcej w zależności od słodkości owoców)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałeczki. Wkładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Następnie nabieramy ok. 4 łyżki soku, wlewamy do filiżanki i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlewamy do rondelka z truskawkami, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Całość powinna lekko stężeć. Następnie zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia lub gorącą przekładamy do słoiczków i zakręcamy.

fruzelina_truskawkowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here