kalafior z beszamelem

2144

składniki:
1 kalafior
300 ml mleka
2 łyżki masła + ok. 1 łyżka do zapiekania
1 łyżka mąki
natka pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

wykonanie:
Kalafior oczyszczamy, myjemy i dzielimy na różyczki. Wkładamy do garna z gotującą się i osoloną wodą. Gotujemy przez ok. 20 min. (do miękkości). Następnie odcedzamy, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie wlewamy mleko, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Gotowym zalewamy kalafior, na wierzchu układamy kawałeczki masła. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 200 st. C przez ok. 20 min. Podajemy na ciepło z natką pietruszki.

kalafior_beszamel1

kalafior_beszamel3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here