quesadilla z mięsiwem i warzywami

3219

składniki:
4 duże tortille
300 – 400 g mięsiwa w sosie własnym Spichlerza Rusieckiego
4 ogórki kiszone, średniej wielkości
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g sera żółtego
1 łyżka musztardy stołowej
2 łyżki keczupu pikantnego
sól, pieprz

wykonanie:
Ogórki, pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę, keczup, mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortillę kładziemy na delikatnie wysmarowanej tłuszczem patelni np. grillowej. Na tortillę wykładamy troszkę sra żółtego, połowę mięsiwa, połowę wymieszanych warzyw i połowę sera żółtego. Przykrywamy drugą tortillą. Całość podsmażamy delikatnie dociskając. Gdy spód się przyrumieni delikatnie odwracamy na drugą tortillę (możemy pomóc sobie talerzem) i jeszcze chwilkę podsmażamy. Następnie ściągamy z ognia. Zsuwamy na talerz lub deskę, kroimy w trójkąty i podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi tortillami. Tak przygotowane quesadilla dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.

quesadilla

quesadilla2

quesadilla1

* wpis zawiera lokowanie produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here