kotlet z szynki w gyrosowej marynacie

2324

składniki:
ok. 500 g szynki wieprzowej
ok. 50 g sera żółtego
1 jajko
3 łyżki mleka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na porcje i rozbijamy tłuczkiem. Każdego kotleta smarujemy marynatą i odstawiamy na ok. 3 godz. (ja odstawiałam na noc). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z bułką tartą. Jajko mieszamy z mlekiem. Każdy kawałek zamarynowanego mięsa maczamy w jajku a następnie w tartej bułce wymieszanej z serem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony .

składniki  na marynatę:

2 łyżki przyprawy gyros
3 ząbki czosnku
1/2 -1 łyżeczki caien
1łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek

wykonanie:
Przyprawę gyros mieszamy z caien, solą, pieprzem, oliwą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

kotlet_z_szynki_gyros1

kotlet_z_szynki_gyros3

2 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here