zupa z porów

1892

składniki:
ok. 500 g porów (biała i jasno zielona część)
ok. 600 g ziemniaków
2 marchewki
250 ml śmietany
2 łyżki masła klarowanego
natka pietruszki
1/2 łyżeczki ziaren kozieradki
sól, pieprz
1500 – 2000 ml wody

wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki, przekładamy do garnka z masłem, chwilkę podsmażamy. Następnie podlewamy wodą i dusimy. Pory kroimy w krążki, dodajemy do podduszonej marchewki, podlewamy wodą i chwilkę dusimy, od czasu do czasu mieszamy. Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane ziemniaki. Śmietanę mieszamy z ok.100 ml wywaru z warzyw, wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

zupa_z_pora1

zupa_z_pora

zupa_z_pora2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here