RSS

piszinger czekoladowy z powidłami i orzechami

Wrzesień 14

piszinger
składniki:
1 opakowanie wafli
4 łyżki powideł śliwkowych
200 g masła
50 ml mleka
20 g kakao
175 g cukru
1 łyża mąki
100 g orzechów włoskich

wykonanie:
Orzechy siekamy w miarę drobno, możemy je również podprażyć na suchej patelni. Do rondelka z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy cukier wymieszany z kakao oraz mąką. Wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy powidło oraz orzechy i mieszamy. Gotową masą smarujemy masą i układamy jeden na drugim. Całość dociskamy, zawijamy np. folią spożywczą i obciążamy np. dużym garnkiem z wodą. Po paru godzinach możemy kroić na dowolne kawałki. (Możemy również jedną warstwę posmarować powidłem zamiast dodawać je do masy)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

 

Posted by on 14 września 2016 in bez pieczenia, ciacha i desery, ciasteczka

Leave a comment

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *