RSS

torcik z pijanymi suszonymi śliwkami

Wrzesień 18

torcik_pijana_sliwkaskładniki na biszkopt ciemny:
(potrzebujemy dwa takie biszkopty)

75 g mąki orkiszowej
160 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
10 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka i ubijamy. Mąkę orkiszową przesiewamy z mąką ziemniaczaną, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 – 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na I biszkopt jasny:
80 g mąki orkiszowej
140 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 łyża mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka i ubijamy. Mąkę orkiszową przesiewamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. pieczemy przez ok. 30 – 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem z śliwkami:
500 ml mleka
300 g śliwek suszonych
2 żółtka
2 budynie waniliowe
250 g masła w temperaturze pokojowej
ok. 120 ml alkoholu

wykonanie:
Śliwki zalewamy alkoholem i pozostawiamy pod przykrycie przez ok. 12 godz. Następnie odsączamy z nadmiaru alkoholu i kroimy w kosteczkę. 250 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy budynie oraz żółtka, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawimy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę. na koniec dodajemy śliwki i mieszamy z kremem.

dodatkowo składniki na nasączenie ciast:
70 ml alkoholu
150 ml zimnej wody

wykonanie:
Alkohol mieszamy z wodą.

wykonanie ciasta:
W blaszce umieszczamy jeden biszkopt ciemny, nasączamy go i wykładamy na 1/2 cz. kremu. Następnie kładziemy jasny biszkopt, na nim rozsmarowujemy pozostałą część kremu i kładziemy drugi ciemny biszkopt, który nasączamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy.

torcik_pijana_sliwka1

torcik_pijana_sliwka2

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

 

Posted by on 18 września 2016 in ciacha i desery, ciasta, torty

Leave a comment

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *