RSS

zupa gyros

Wrzesień 20

zupa_gyros
składniki:

600 g mięsa np. schabu wieprzowego
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1-2 pomidory
1 cebula
200 g śmietany
1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu)
1 przyprawa gyros (dobrej jakości)
bazylia do dekoracji
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Mięso myjemy, roimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy. Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę godzin lub na noc do lodówki. Papryki oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora. Go garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min. (Jeśli mamy przeprawę gyros mało wyrazistą to zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, sosem chili)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

 

Posted by on 20 września 2016 in dania główne, zupy

3 komentarze

Tags: , , , , ,

3 responses to “zupa gyros

  1. Słodkie okruszki

    20 września 2016 at 00:26

    Bardzo ciekawy pomysł.

     
  2. Małgorzata (Przepisy Online)

    20 września 2016 at 17:05

    To zdecydowanie mój smak, a i kolor zupy wyglada interesująco. Będę musiała wypróbować ten przepis.

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *