zupa gyros

5580

składniki:
600 g mięsa np. schabu wieprzowego
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1-2 pomidory
1 cebula
200 g śmietany
1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu)
1 przyprawa gyros (dobrej jakości)
bazylia do dekoracji
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Mięso myjemy, roimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy. Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę godzin lub na noc do lodówki. Papryki oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora. Go garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min. (Jeśli mamy przeprawę gyros mało wyrazistą to zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, sosem chili)

zupa_gyros

3 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here