jabłka na szarlotkę

3099

składniki:
2500 g jabłek np. szara reneta
200 g cukru
1-2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie:
sok z 1 cytryny

wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. 2/3 jabłek ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na dużą patelnię z grubym dnem, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż jabłka się rozgotują. Pozostałe jabłka koimy w kostkę i dodajemy do podsmażonych jabłek, doprawiamy cynamonem i opcjonalnie sokiem z cytryny. Całość podsmażamy jeszcze przez ok. 10 min. aby kawałki jabłek zmiękły. Gotowe przekładamy do wyprażonych słoików i pasteryzujemy przez ok. 15 min. Tak przygotowane jabłka przyspieszają wykonanie szarlotki 🙂 Kolor jabłek zależy od odmiany jabłek i ilości użytego cynamonu.

jablka_na_szarlotke1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here