ciasto dyniowe z czekoladą

2592

składniki:
240 g mąki orkiszowej lub pszennej
160 g cukru
250 ml puree z dyni (tutaj przepis)
60 g czekolady gorzkiej lub deserowej
1 jajko
60 ml śmietany kwaśnej
50 ml masła, roztopionego
1 łyżeczka przyprawy do ciast z dynią (tutaj przepis)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Make przesiewamy wraz z soda oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy przyprawę do ciast z dynia oraz sól i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, jajko, śmietanę, masło oraz puree z dyni.  Czekoladę siekamy i mieszamy z suchymi składnikami. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto równomiernie przekładamy do natłuszczonej foremki (ok. 26x11cm, wymiary z góry keksówki). Pieczemy w 180 st. C przez ok 40-50 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here