RSS

zupa krem z dyni z makaronem

Listopad 10

zupa_dynia_makaron2
składniki:

500 g obranej i wydrążonej dyni
500 g ziemniaków
200 g włoszczyzny (por, marchew, seler, pietruszka)
125 ml śmietany
1 łyżka mąki
3000 ml wody
sól, pieprz, ostra papryka lub pieprz cayenne
2 łyżki masła
dodatkowo:
makaron
natka pietruszki

wykonanie:
Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu lub przygotowujmy własny. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy masło i gotujemy, aż zmiękną. Miękkie warzywa miksujemy blenderem na jednolity krem. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i wlewamy do zupy. Doprawimy i dokładnie mieszamy. Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaron i posiekaną natką pietruszki.

zupa_dynia_makaron

zupa_dynia_makaron2

 

Posted by on 10 listopada 2016 in zupy

Leave a comment

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *