RSS

domowe rogaliki śniadaniowe

Listopad 12
domowe rogaliki śniadaniowe

rogale_sniadskładniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
25 g drożdży
200 ml mleka
70 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
jajko do smarowania
trochę roztopionego masła
mak
opcjonalnie: twarda marmolada

wykonanie:
Drożdże dokładni mieszamy z 1 łyżką cukru, śmietaną, 1 łyżką mąki oraz z 2 łyżkami ciepłego mleka. Całość odstawiam na ok. 15 min. do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z solą, pozostałym cukrem. Dodajemy rozbełtane jajko, podrośnięty zaczyn, mleko całość mieszamy, dodajemy masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta). Z ciasta formujemy kulę. Wkładamy ja do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60- 90 min., aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto formujemy w okrągły pacek i kroimy dzielimy na ok. 12 trójkątnych części. Każdy trójkącik smarujemy roztopionym masłem (opcjonalnie nadziewamy marmoladą) i zwijamy w rogalika (poniżej na zdjęciu pokazuję przykładowe zwijanie rogala). Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdego rogala smarujemy rozbełtanym masłem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180-190 st. C. przez ok. 20 min., aż będą złociste. Po upieczeniu studzimy na kratce.

rogale_sniad1

przykładowe zwijanie rogalików

rogalle1

 

Posted by on 12 listopada 2016 in bułki, pieczywo

Leave a comment

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *