ciasto piegowaty Jaś s. Anastazji

9655

składniki na biszkopt z makiem:
160 g mąki orkiszowej lub pszennej
1 szkl cukru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1/2 szkl suchego maku

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie mieszamy przy pomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mak i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na 2 blaty, najlepiej drugiego dnia po upieczeniu.

składniki na masę orzechową:
300 g masła
150-200 g orzechów mielonych
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 szkl gorącej wody
cukier puder do smaku
dodatkowo:
1puszka masy makowej
1 puszka brzoskwiń (odsączone i pokrojone w kostkę)
2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe (rozpuszczone w 700 ml ciepłej wody i odstawianej do lekkiego stężenia)
polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady rozpuszczonej z 50 g masła)

wykonanie:
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy orzechy, wlewamy wystudzoną kawę i miksujemy.

wykonanie ciasta:
Na pierwszy blat biszkoptu z makiem  równomiernie rozsmarowujemy 1/2 masy orzechowej. Następnie wykładamy całą masę makową, układamy kawałki brzoskwiń, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała. Następnie równomiernie rozsmarowujemy pozostałą część masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Polewamy polewą czekoladową.

piegowaty_jas1

6 KOMENTARZE

Skomentuj Spes Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here